3 bouwstenen voor de mooiste trouwfoto’s

De mooiste trouwfoto’s.

Als huwelijksfotograaf is het ons doel om de mooiste trouwfoto’s te maken. Niet af en toe, maar meer en meer. En hopelijk kunnen na een leerproces betere foto’s maken om zo de mooiste trouwfoto’s aan onze klanten te kunnen leveren.

Wat zijn de mooiste trouwfoto’s ?

De mooiste trouwfoto’s zijn de foto’s die een goed verhaal vertellen. Een goede trouwfoto is een foto die het verhaal op de beste manier verteld. We willen het verhaal in elke foto vatten. We gebruiken geen pen om het verhaal uit te schrijven, maar we gebruiken hiervoor onze camera. Hiervoor dienen we niet alleen maar te fotograferen hoe het er gewoon uitziet, of niet alleen maar de details. Maar proberen we de actie van het verhaal te fotograferen, en niet gewoon maar de objecten.

Wat is een verhaal?

Telkens je een belichting met je camera vastlegt leg je een verhaal vast voor je kinderen of je publiek dat je foto’s zal bekijken. Probeer je in te beelden hoe het volgende er zou kunnen uitzien. En ik hoop dat je verkeerd bent, zodat de foto je heeft weten te verrassen en je interesse heeft gewekt.

Bruid brengt make-up aan bij de deur.

mooiste trouwfoto's bruid make-up

Man en vrienden vangen het boeket.

mooiste trouwfoto's vangen bruidsboeket

Het verschil tussen een beginnende en een goede fotograaf.

Het is onze job als fotograaf om rond te wandelen en verhalen te vertellen met onze camera. Wat er gebeurt in hun leven. We hebben er als fotograaf plezier is, we kunnen creatief  zijn, nieuwe plaatsen en nieuwe mensen ontmoeten. Dat is waarom we fotograaf zijn. Als we beter willen worden, willen we een foto maken die het verhaal beter verteld, hier onderscheiden we ons van de beginnende fotografen. Een goede fotograaf verteld het verhaal op een manier die de kijker interessant vindt en gevoelens losmaakt bij de kijker. Dit het verschil tussen gewoon het verhaal vertellen en het goed of beter te vertellen met de mooiste trouwfoto’s.

Mooie mensen fotograferen.

Er zijn zoveel mooie mensen op onze huwelijken waardoor we overladen worden door verwachtingen. Omdat het huwelijk een event is waarbij mensen worden opgekleed en het heel glamoureus wordt. Er wordt verwacht dat je alle mooie dingen fotografeert. Mensen huren de fotograaf om foto’s te maken van de mooie dingen op een huwelijk, en worden hiervoor betaald. Dit zijn de verwachtingen.

Beoordelen van de mooiste trouwfoto’s.

Als we hier over de mooiste trouwfoto’s praten spreken we over echte momenten. Daar maakt het niet uit hoe mooi de mensen of dingen zijn. Een huis is een huis, een persoon een persoon. Hierdoor wordt de waarde van onze foto niet bepaald. Bij andere fotografie is dat misschien anders. Bij de mooiste trouwfoto’s wordt geoordeeld op hoe goed wij het verhaal weergeven, niet op hoe mooi dat of iemand is, of hoe hij er uit ziet. Zoals een journalist focussen we op het verhaal, niet op schoonheid. En dus niet hoe mooi, maar hoe succesvol de foto is.

Uittrede bruidspaar kerk Kuringen met rijst gooien

Fotograaf vs. regisseur.

Beeld je in dat we geen fotografen zouden zijn maar een Tv-show zouden maken. In onze set zouden we een zuivere set willen met goede acteurs. Een huis, juist zoals we het willen hebben. Met niets in het huis wat we er niet in willen hebben. Wij willen ook dat de set juist belicht is met duister licht als het voor een griezelige scene is. Het enige verschil met een regisseur is dat je als fotograaf geen controle hebt over de acteurs en het licht. Tenzij met flits. Je kunt een scene niet over en over doen tot je het juist hebt.  Je zult het als fotograaf met het echte leven moeten doen.

Licht, moment en compositie

Net zoals een regisseur willen we licht, moment  en compositie. Een zuiver set is onze compositie. De goede belichting van de set is ons licht.
Goed acteren is een moment. Je moet de echte momenten vangen. Je kunt niet start en actie zeggen. Het is jagen en wachten op de goede momenten om ze vast te leggen. Het is hetzelfde en je hebt dezelfde verantwoordelijkheid, maar als fotograaf doe je het anders om een goed moment te hebben met goed licht. Het is een fijn spel, een creatief iets en we moeten problemen oplossen om tot de mooiste huwelijksfoto’s te komen.

Wat zijn echte momenten?

In huwelijksfotografie hebben we niet dezelfde regels als bij journalistiek, dus kunnen we doen wat we willen. We kunnen dus scenes op zetten, of het kunnen echte momenten zijn, dit in een spectrum van 0% tot 100% echte momenten. Om tot de mooiste huwelijksfoto’s te komen moedigen je aan om niet in te grijpen, geen binnenwegen te nemen, geen dingen te verplaatsen of vragen om dingen voor ons te doen. We gaan voor 100% echt, en willen hierbij zo hard mogelijk zijn voor onszelf. Weersta aan de verleiding om te vragen, zou je daar kunnen staan omdat het licht zoveel beter is. Je zult jezelf immers verbazen wat je kan doen als je uit je comfort zone werkt.

Echte momenten op een huwelijk

1. Compositie.

Welke composities zijn het beste? Verschillende fotografen leren verschillende methoden, maar dit is iets waar ik in geloof. Grote onderwerpen simpel in beeld gebracht. Als je onderwerpen groot zijn hebben ze impact en belangrijkheid. Je wil dit niet altijd. Bijvoorbeeld als je het landschap in beeld in brengen. Dan wil je de onderwerpen eerder klein weergeven om de grootsheid van het landschap zo veel mogelijk te tonen. Grote onderwerpen, recht voor ons, zelfs als ze wegwandelen van ons. De mooiste trouwfoto’s plaatsen de kijker vlakbij alsof ze er zelf bij waren.

groot onderwerp in trouwfoto's

Een goede compositie voor de mooiste huwelijksfoto’s.

In bovenstaande foto zie je hoe groot het onderwerp in beeld is en het de kijker er vlakbij plaatst, alsof hij er zelf bij was. Bij de foto van de leeuwen zie je op de eerste foto een leeuw bij zonsondergang. Het is een goede foto maar de tweede foto is veel dichterbij. Het onderwerp is groot in beeld en je voelt de nabijheid van de leeuw bijna, de foto heeft veel meer impact.

Onderwerp dicht en ver voor mooiste trouwfoto's

Ramen als vriend of vijand

Heldere ramen kunnen je vriend of je vijand zijn. Het raam is hier te licht is beeld en neemt de aandacht weg. Probeer een manier te vinden om het niet te fotograferen of maak het donkerder in Photoshop of Lightroom voor de mooiste trouwfoto’s. Ons oog gaat automatisch naar het helderste deel in een foto. Ook heldere kleding, of spots zoals bij dansfoto’s kunnen onze aandacht wegnemen van ons onderwerp. Voor het maken van de mooiste trouwfoto’s kun je in nabewerking lichte delen donkerder maken zodat het oog van de kijker meer naar je onderwerp gaat.

Hooglichten in beeld

Doorprik de bubbels niet voor de mooiste huwelijksfoto’s

Voor de mooiste huwelijksfoto’s  willen geen dingen achter het hoofd van onze onderwerpen. Dit is soms moeilijk omdat we fotograferen op drukke plaatsen. Bij deze foto zie je het doorframe achter het hoofd van de bruid komen. We willen dit anders framen als dit mogelijk is zodat haar hoofd in het zuiverder deel van de deur komt.  Zoals de hoofden van mijn acteurs in mijn film wil ik hun hoofd juist daar hebben. Je doel is om de mooiste trouwfoto’s te maken en te zorgen dat rond elk hoofd een bubbel is met vrije ruimte en deze mag niet doorprikt door lijnen of objecten.

Bubbels niet doorprikken

Vermijd mamma’s hoek voor de mooiste trouwfoto’s

Ik wil je als fotograaf aanmoedigen om niet uit de hoek van de mamma te fotograferen om de mooiste trouwfoto’s te kunnen maken. Ze willen gewoon een foto maken en denken niet na over compositie. Het is meestal een foto van midden hoogte met alles in beeld. De foto’s zijn recht toe, recht aan met meestal de benen weergeven in het frame. Je kunt je bij elke foto afvragen, hebben we de benen nodig? Als professionele fotograaf kunnen we meer doen. Kniel, ga laag, ga hoog frame de mensen en neem een andere hoek. Ga dicht of ver, maar blijf weg uit het saaie midden. Misschien moet je laag zijn om de achtergrond zuiverder te maken?

Laag standpunt voor mooiste huwelijksfoto's


2. Licht

Voor de mooiste trouwfoto’s dienen we hard te zijn voor onszelf en niet te gaan voor het zachte licht dat alles belicht. We willen als regisseurs niet dat ons licht de hele set oplicht. Ik noem het soms comedy of hospitaal licht. Dit willen we niet, we willen meer dan het simpelste licht.

zacht licht huwelijk uittrede wijnkasteel Genoelselderen


Het koppel heeft hier hetzelfde licht als de andere mensen, waardoor we het koppel niet goed kunnen onderscheiden. Dit is het gemakkelijkste licht, maar wanneer wij het onszelf moeilijk maken krijgen we soms ongelooflijke resultaten. Een ceremonie met hard licht maakt je kwaad omdat je moet uitzoeken wat je moet doen met dit licht geraak je in paniek. Maar je word ook meer creatief. Een uitdaging. Bekijk het dus eerder als een opportuniteit om geweldige beelden te maken. Voor de mooiste huwelijksfoto’s wil je niet dat de hele scene is verlicht, maar gericht licht. Probeer het licht daarom niet neutraler te maken met een flits. De rechtse foto heeft een totaal andere look als de linkse door meer gericht licht.

gericht licht voor de mooiste trouwfoto's

3. Moment:

Het moment is het belangrijkste onderdeel voor de mooiste huwelijksfoto’s. Sommige fotografen hebben een goed instinct hiervoor, ze weten het gewoon. Maar het niet hopeloos als je het niet hebt want je kan het leren. Als fotograaf hebben de we kracht om het licht te bevriezen door op de sluiter te drukken als je denk dit is juist voor het maken van de mooiste trouwfoto’s.

Waar kijk je naar voor een goed moment?

Je kijkt naar de gezichtsuitdrukking, de tranen die je voelt, de angst, de woede. Of wanneer het lichaam toont wat je wil zien en voelen voor het maken van de mooiste huwelijksfoto’s.  Je kijkt bijvoorbeeld naar het gezicht van de bruid, moeder en de bruidsmeisjes.

Gezicht bruid voorbereiding huwelijk

Of je kijkt naar de lichamen en de kinderen die met de hond lopen.

Lichaamstaal huwelijk kinderen met hond

Gelukkig heeft de bruidegom emotie, zijn hand helpt, en zij heeft ook een goed gezicht.

emotioneel bruidspaar ceremonie Wijnkasteel Genoelselderen

Kijk voor de mooiste trouwfoto’s naar de gezichten, dat is wanneer je beslist wanneer je de sluiter van je camera indrukt. Wanneer de gezichten of lichamen sterk zijn. Je vraagt je af met je supercomputer in je hoofd, telkens opnieuw af, is dit een goed moment? En je blijft fotograferen.

Wat wil je laten zien in de mooiste trouwfoto’s?

De kijker wil zien wat jij me wil laten zien. Het is wat het is. In gedachten moet het een verhaal zijn dat zin heeft voor mij. Dat geld misschien minder voor kunstfotografie. Dat is een andere soort fotografie. Maar in fotojournalistiek en huwelijksfotografie moet het een moment zijn waar we een relatie mee hebben. De kijker moet op dezelfde golflengte zitten. Kijk naar de onderstaande foto, is het een goed moment? O.k., ze heeft plezier tussen de twee mannen. Maar het kon beter zijn als de mannen niet naar ons zouden kijken.

Dansfoto huwelijk
emotioneel moment bruid

Bij deze foto is het duidelijker, een emotioneel moment tussen de bruid en haar vriendin.

Zolang je maar blijft hopen voor de mooiste trouwfoto’s

Als we meer willen als regisseur, of de mooiste trouwfoto’s, wat is het dan? Bijvoorbeeld, ik wou willen dat het meisje in het midden iets anders zou doen, en meer emotie zou tonen. Maar het moment heeft veel potentieel, dus we blijven fotograferen. Soms zien we ogen en tranen, maar wat willen we meer ? Misschien de hand van de bruid beter zichtbaar op zijn schouder? Denk na hoe het moment beter kan. Wees hard voor jezelf. Het laat je meer alert zij. Als de gezichten verwarrend zijn is het niet duidelijk voor de kijker. Is dit een grappig moment? Een serieus? Ik wil als kijker een helder beeld van wat het verhaal is.

bruidsmeisjes tegen muur