Gegarandeerd betere trouwfoto’s met deze 3 tips

Bijsnijden voor betere trouwfoto’s:

We zijn niet allemaal productfotografen die de luxe en tijd hebben om elke foto precies uit te lijnen op statief. Soms moeten we zo snel fotograferen dat het misschien beter is om iets losser te fotograferen zodat we niet het risico lopen om bepaalde delen van de foto te verliezen. We zijn niet allemaal journalisten die trouw moeten blijven aan de ethische code om niet in te grijpen in de 100% echtheid van het beeld en hebben de kracht en mogelijkheid om storende dingen weg te klonen of ze later bij te snijden tijdens de nabewerking in Photoshop of Lightroom. Om zo betere trouwfoto’s te krijgen.

1. Verwijderen van ongewenste delen op de rand van een foto.

Door onze foto’s bij te snijden kunnen we duidelijker en betere trouwfoto’s maken. Kijk naar de randen van je foto. De top, rechts, onder en links, en kijk of er in het frame iets storend is voor de kijker. Kloon heldere witte delen of spots weg uit de foto. De rand van de tweede foto is zuiverder geworden nadat we de lichte spot hebben verwijderd met het kloon gereedschap in Photoshop of Lightroom.

Zuivere fotoranden voor betere foto's

Je ziet dat de vinger is afgesneden. De tweede foto is beter. Probeer voorzichtig te zijn als je fotografeert dat je alles erin laat.

betere foto's door checken fotoranden

2. Om balans te krijgen in de foto:

De volgende reden kan zijn om balans te krijgen in een foto. Soms zijn dingen een beetje uit te haak, en moet je bijsnijden om het terug in balans te krijgen. Er zou dezelfde plaats links als rechts moeten zijn. De tweede is meer in balans.

Balans in foto's

Je hebt hier de gast links afgesneden en recht is er een opening. De foto is uit ballans, je hebt meer een de ene kant dan de andere kant. Je zou dus beter moeten fotograferen. Je zou die dus ook hetzelfde moeten afsnijden.

Balans geeft betere evenwicht in de foto

Je kan fotograferen uit balans met veel negatieve ruimte, dat is een stijl, maar voor mij is er rechts te veel plaats. Kijk naar je foto’s en kijk wat er dient te gebeuren. Soms zijn het alle vier punten, soms moet je alleen maar de randen zuiver maken.

3. Om je onderwerp groot te maken:

Je kan het bijsnijden als opportuniteit gebruiken zodat de kijker je onderwerp groot kan zien, en ze de ster van je foto’s worden.

groter onderwerp voor betere foto's

Op de onderstaande foto is de intrede is zo gefotografeerd en beslist om er de bruidsmeisjes bij te zetten. Misschien was de fotograaf opgewonden door de belangrijkheid van het moment. Maar het kan beter. Door de foto bij te snijden wordt het onderwerp groter in beeld en krijg je meer emotie. Meer informatie is meer emotie. Hoe verder je weggaat tijdens het fotograferen, en hoe meer je van het landschap wil tonen. Hoe minder emotioneel het beeld kan zijn. Maak daarom de beslissing om ofwel ver te gaan en landschap te tonen en de mensen klein in het frame. Of ga dichtbij en vul het frame voor meer emotie, impact en betere trouwfoto’s.

Betere foto's door groter onderwerp

Moet je al uw foto’s bijsnijden voor betere trouwfoto’s ? Waarschijnlijk wel. Als je fotografeert en bijvoorbeeld 1000 foto’s levert aan je klanten, moet er ongeveer 80-90% bijsneden worden. Vraag je af. Wat is het probleem met deze foto hier? Of hoe zouden we het beter kunnen fotograferen? In de onderstaande foto is de schoen onderaan afgesneden.

Afgesneden schoen in foto

De foto is te veel naar links gefotografeerd. De bruid zou eigenlijk in het midden moeten staan voor betere trouwfoto’s.

Foto uit balans te veel naar links

Check je randen. We zouden wat meer van de vrouw in beeld willen hebben. De arm van de vrouw is afgesneden. Dit hadden we anders kunnen fotograferen door misschien een beetje maar naar links te gaan in de foto. Zorg er volgende keer voor dat je geen lichamen meer afsnijd voor betere trouwfoto’s.

Afgesneden lichaam in foto

De bruidsjurk is dikwijls een valkuil in foto’s omdat we denken dat we deze altijd zo groot mogelijk in beeld moeten brengen. Maar hier draait het allemaal om de bruidstaart en daarom vind ik de tweede foto sterker.

betere trouwfoto's

Bijsnijden kan je vergelijken met een kappersbeurt, je kan er af zaken afhalen, maar je kan geen haar meer bijvoegen.