Hoe de juiste videograaf kiezen?

Samenwerking met de videograaf.

Een huwelijk is een van de belangrijkste gebeurtenissen in iemands leven en het is van groot belang dat het perfect verloopt. Een belangrijk aspect hiervan is de samenwerking tussen een fotograaf en een videograaf. Een goede fotograaf zorgt ervoor dat de mooie momenten van de dag vastgelegd worden in prachtige foto’s die u voor altijd zult blijven koesteren. Een videograaf legt de dag vast, zodat u deze herinnering kunt terugkijken in een video. Ze zijn hier samen voor een hetzelfde doel. Een mooi goed afgewerkt kwalitatief product voor het koppel.

Een harmonieus geheel.

Als de huwelijksfotograaf en videograaf goed samenwerken, zorgen ze ervoor dat de foto’s en video’s op elkaar aansluiten en dezelfde sfeer uitstralen. Zo krijgt u een harmonieus geheel van beelden die uw huwelijksdag perfect weergeven. Hiervoor is het belangrijk dat de fotograaf en videograaf goed communiceren tijdens de dag zelf. Ze weten ze precies wanneer ze welke beelden willen vastleggen zonder elkaar in de weg te zitten. Dit zorgt voor een efficiënte en professionele werkwijze.

Videograaf-Love-Motion-Golden-hour

Samenwerken is niet altijd gemakkelijk.

De samenwerking met een videograaf is niet altijd even gemakkelijk. Mijn stijl van fotograferen is de dag zo spontaan en natuurlijk mogelijk te fotograferen zonder veel in te grijpen. Als dan de videograaf aanwezig is met een mega grote LED-lamp en als een regisseur het koppel dingen opnieuw laat doen is het maken van spontane natuurlijke beelden niet meer mogelijk.

Niet in elkaars weg lopen.

Een veel voorkomend probleem tussen fotografen en videografen in de huwelijksindustrie is dat er frustratie kan zijn als ze tot een minder resultaat komen omdat ze elkaar in de weg gaan lopen. Waar ga je staan, als je stijl verschillend is? En wat zouden koppels moeten weten als ze twee verschillende stijlen boeken?

Respect voor elkaar werk.

Belangrijk voor videografen en fotografen is om elkaar werk en stijl op te zoeken zodat jullie ze in harmonie kunnen samenwerken op de huwelijksdag. Stel jezelf voor aan elkaar, heb respect en zorg dat je vriendelijk bent. Jullie doen samen hetzelfde werk. En op het einde van de dag moet je u realiseren dat het eindresultaat voor je klanten is.

Golden retriever Buitenceremonie-huwelijk-in-tuin

Komen de stijlen overeen?

Wanneer een koppel een videograaf gaat boeken is het belangrijk om eerst een keertje te gaan kijken of ze al een keertje hebben samengewerkt. En of de stijlen gelijkaardig zijn. Dit is zo belangrijk. De stijlen zouden echt moeten overeenkomen. Indien we nog niet hebben samengewerkt probeer ik als fotograaf een 3-tal weken voor het huwelijk de videograaf te contacteren zodat we elkaar al een keertje gesproken hebben voor we elkaar ontmoeten bij het begin van het huwelijk.

Wat bedoel je met eenzelfde stijl?

Als ik zeg eenzelfde stijl bedoel ik niet alleen de kleuren of de bewerking. Als een van de twee meer gespecialiseerd is in geposeerde foto’s. En de andere meer in een documentaire stijl die niet graag ingrijpt, ga je twee verschillende stijlen vastleggen. Of wordt de documentaire fotograaf verplicht om het de in scene gezette momenten van de videograaf te fotograferen. Met uiteindelijk een minder resultaat voor het koppel.

Op voorhand bespreken.

Tijdens het eerste gesprek met elkaar kun je al wat belangrijke dingen bespreken. De fotograaf is soms bezorgt dat de videograaf in de weg zal staan, omdat sommige videografen namelijk ook echt in de weg staan. En je kan helaas niet teruggaan om een scene te laten overdoen. Tijdens de ceremonie of tijdens een speech kun je elkaar moeilijk even onderbreken om iets te vragen of te bespreken. Daarom vraag ik altijd aan de videograaf, als ik in je weg sta, zeg het mij. Dan verplaats ik me wel. En omgekeerd ook.

Aansnijden-bruidstaart-met-vuurwerkstokjes

Foto’s zijn meestal het belangrijkste.

Video heeft een speciale waarde, maar voor koppels zijn de foto’s meestal het belangrijkste. Daarom dat de fotograaf ook bijna altijd als eerste wordt geboekt op een huwelijk. Sommige fotografen hebben de neiging om bang te zijn om samen te werken met videografen omdat ze last hebben gehad met minder ervaren videografen. Een videograaf die voortdurend van dichtbij gaat filmen kan het maken van spontane foto’s zo goed als onmogelijk maken. Om conflicten op huwelijksdag zelf te vermijden is op voorhand communiceren essentieel.

Heb je al slechte ervaringen gehad met videografen?

Ja, helaas dat heb ik. Een videograaf die dichtbij blijft filmen. Een volledige cameraploeg die de hele ruimte en elke beeld volzet met lelijke statieven. De videograaf die telkens opnieuw gaat vragen aan het koppel, kun je dat opnieuw doen, en dat ook nog eens opnieuw. En het koppel kijkt naar mij met een blik van, we hebben er genoeg van! Tijd is kostbaar op een huwelijk. Leg het koppel vast in hun natuurlijke beweging en maak er het beste van. Als het koppel door de gang loopt. Laten we samen lopen, in elkaar gedoken, zij en zij.

Hoe kan de fotograaf de videograaf helpen?

Een fotograaf die veel flits gebruikt in open lucht is soms lastig voor de videograaf. Tijdens het filmen van een intiem portret zie je soms de lichtflitsen in het gezicht van het koppel. Bij speeches is de klank belangrijk voor de videograaf. Hierbij kan het handig zijn als de fotograaf zijn sluiter op geruisloos kan zetten, zodat de storende clicks niet hoorbaar zijn in de voorgelezen tekst van de speech. Als de videograaf een extra statief plaatst bv. tijdens de ceremonie proberen wij als fotograaf er zo weinig mogelijk er voor te staan om het beeld niet af te blokken.

Abdij-Herkenrode-Hasselt-huwelijksfeest

Wat is een goede basis voor samenwerking?

Als de videograaf en de fotograaf al een keertje hebben samengewerkt is er een goede basis om op verder te werken. Dit zal de verbinding tussen de twee versterken en het verschil maken om tot mooie resultaten te komen. De sfeer op de dag zal ook meer relax zijn voor het koppel O.K. nu ga jij, nu ga ik, … nu gaan we samen. Het hoeft niet altijd een probleem te zijn. Het kan ook fijn zijn. De relatie tussen elkaar is zo belangrijk voor het koppel gedurende de dag. Als we goed samenwerken stralen we het ook af op het koppel.

Aangeraden videografen:

Maarten Poelmans Headshot.mediaLovemotion
Films by David – Filmsbydavid.be
Barbara Vanhulle – BarbaraVanhulle.be
Alix Temmerman – Alixtemmerman.be
Jordi Vandenbroeck – Jorivandenbroeckweddings.com
Chess Bonte – Chessbonte.com
Quinten Vermylen – Quintenvermylen-foto-video.com