26 tips voor een beter kennismakingsgesprek met jullie huwelijksfotograaf

Het perfecte kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek met jullie huwelijksfotograaf is een super belangrijk onderdeel. Niet alleen om vragen te stellen en te kijken of er een klik is tussen jullie en de fotograaf. Maar ook om er voor te zorgen dat iedereen op dezelfde golflengte zit gedurende jullie mooiste dag zodat het fotografen gemakkelijker zal zijn en iedereen meer open zal staan voor de manier van fotograferen. Indien de fotograaf en het koppel niet hetzelfde willen, kunnen de verschillende verwachtingen elkaar tegenwerken. Het kennismakingsgesprek met jullie huwelijksfotograaf kan daarom echt een groot verschil maken om iedereen mee te hebben met dezelfde instelling en verwachtingen. Zodat iedereen op zoek is naar foto’s die jullie belangrijk vinden.

Kennismakingsgesprek voor echte momenten

Geposeerd foto’s versus echte momenten

Zo zullen koppels die eerder van beauty of super geposeerde foto’s houden misschien tevergeefs wachten op instructies van de fotograaf die zelf eigenlijk vooral op zoek is naar echte ‘niet in scene gezette’ echte momenten op hun mooiste dag. Het kan daarom belangrijk zijn voor jullie en jullie fotograaf om uit te leggen waarom hij iets doet, en waarom hij het anders doet dan de meeste fotografen. Daarom dat ik bijvoorbeeld zelf als fotograaf al vanaf mijn eerste e-mail aanhaal dat het niet gaat om geforceerde ongemakkelijke geposeerde foto’s maar dat het eerder rond echte momenten en connecties draait. Om hierna dan later tijdens het kennismakingsgesprek of check-up gesprek dieper op kunnen in te gaan.

Kennismakingsgesprek huwelijksfotograaf voor mooiste resultaat

Op dezelfde bladzijde door het kennismakingsgesprek met jullie huwelijksfotograaf

In de huwelijksindustrie moeten huwelijksfotografen die houden van spontane foto’s een beetje vechten tegen de industrie, de huwelijksplanners, videografen en de bruidsmeisjes die de stijl maar vreemd vinden enhet raar vinden hoe een fotograaf fotografeert die op zoek is naar echte momenten. Een fotograaf die het anders doet dan de manier die zij verwachten. De fotograaf die geen controle wil en geen dingen opzet zoals composities met ringen. Daarom is het noodzakelijk om ten minste de klanten op dezelfde bladzijde te krijgen. Als deze niet hetzelfde willen als wij, dan zijn we voor een stuk verloren en werken we elkaar tegen. En kan de fotograaf niet zijn beste werk leveren.

Kennismakingsgesprek met jullie huwelijksfotograaf in de studio

De beste plaats voor het kennismakingsgesprek met jullie huwelijksfotograaf is wellicht de gecontroleerde omgeving van de fotograaf thuis. Niet alleen heeft hij alle voorbeeldmateriaal zoals huwelijksalbums en computer bij de hand. Het is ook een omgeving waar jullie niet worden afgeleid door spelende kinderen of andere elementen die de sfeer zouden kunnen onderbreken. Indien de afstand te ver is, of nu tijdens corona beperkingen zou het ook via een zoom of skype meeting kunnen. Dit zou dan de tweede beste optie zijn. En nog altijd beter dan een openbare plaats.

Investeren voor het mooiste resultaat

Omdat deze gesprekken zo belangrijk zijn investeer 1,5 tot 2 uur per gesprek. Hoewel we er als fotograaf niet voor betaald worden maakt het een groot verschil voor de foto’s. Het geeft ons de kans om toe te laten om te doen wat nodig is waardoor we risico’s durven te nemen om zo tegemoet te komen aan de hoge verwachtingen van het koppel. Want de mooiste foto’s zijn immers nooit de safe-shots. Maar degene waar een zeker risico is ingelegd in het maken van de foto, zoals een verassende compositie of extreem camerastandpunt.

Geposeerde of familie foto’s

Bijna elke koppel wil een aantal familie foto’s. Hoewel ik ze niet snel zal tonen op mijn website vind ik familie foto’s zeker belangrijk. Het is dan ook belangrijk om tijdens het kennismakingsgesprek mee te geven dat er ook aandacht aan deze foto’s zal gegeven worden. Zodat ze weten dat deze ook gemaakt zullen worden.

Een andere aanpak

Veel mensen zullen zeggen dat het kennismakingsgesprek eigenlijk helemaal over het koppel zou moeten gaan. Je zou vragen moeten stellen over hoe ze elkaar ontmoet hebben. Hoe het huwelijk is. Wat hun kleuren zijn en of ze een live band gaan inhuren. Maar hier heb ik eigenlijk een andere idee over. Omdat deze manier van fotograferen eigenlijk een verschillende manier is om dingen te doen is het eigenlijk nodig om de klanten te onderwijzen. Daarom is dit kennismakingsgesprek misschien een beetje anders dan de rest. Het is meer de fotograaf die aan het praten is, zodat hij het koppel zelfs een beetje kan onderwijzen over de benadering van de dag.

Niet alleen huwelijksfoto’s

Als de fotograaf alleen maar aan het huwelijk kan denken zullen er ook alleen maar huwelijksfoto’s kunnen gemaakt worden, en geen foto’s van mooie momenten. De foto waar de bruid wacht op de trap in het ouderlijk huis wat zo belangrijk is voor haar, de bruidskindjes die op een grappige manier een drone proberen te vangen. Deze foto’s zullen niet gemaakt kunnen worden als de fotograaf geen toelating krijgt om niet alleen op het huwelijk te focussen, maar toelating krijgt om een moment te laten ontwikkelen alvorens de foto te maken. En de juiste beslissingen te maken op foto’s te maken die de moeite waard zijn, in plaats van zomaar alles te fotograferen.

Bruidspaar in bruidswagen

Geen goede foto’s zonder de juiste beslissingen

De fotograaf dient de hele dag juiste beslissingen te maken, over wat belangrijk is voor foto en jullie als koppel. Beslissingen om foto’s te kunnen maken die het hele verhaal vertellen. Daarom is het kennismakingsgesprek zo belangrijk. Zodat de fotograaf de toelating krijgt om juiste beslissing te maken. De tijd neemt, en niet zomaar alles begint te fotograferen. Het is voor de fotograaf een constante afweging en ballans tussen zomaar alles registreren, en goede foto’s maken. Kwantiteit vs. kwaliteit. En als gevolg van de keuze, sommige foto’s te missen, omdat de fotograaf onmogelijk overal tegelijk kan zijn.

De tijdslijn

We dienen tijdens de kennismakingsgesprekken goed na te denken over de tijdslijn van de dag. Zodat de dag niet is volgepropt is waardoor er geen tijd meer is momenten te laten gebeuren. De mooiste foto’s worden dikwijls gemaakt als het koppel even weg is van de drukte, en kan genieten van elkaar in puur geluk. Bijvoorbeeld in de vrije tijd in de auto, op weg naar de portret locatie. Als we niet oppassen kan de tijdslijn zo vol geraken, dat het een stuk van de beleving van het koppel kan wegnemen.

Geen moment killers

Het is altijd opletten om geen moment killers te hebben. En dat kunnen er veel zijn op een huwelijk. Het kan gaan van ceremoniemeesters tot videografen. Zo kunnen proberen om elk niet gepland moment glad te strijken. Of het constant in scene zetten van handelingen door een videograaf, waardoor alle spontaniteit en verrassing uit de dag word gehaald. De meest heroïsche verhalen of foto’s die je later wil delen, komen immers bijna altijd voort uit onverwachte, soms problematische, niet geplande momenten.

Geen foto’s van de jurk in het raam

Ik zal jullie huwelijksjurk niet in het raam hangen voor een mooie foto, of een compositie maken van de ringen. De reden waarom deze foto’s bestaan is omdat fotografen het hebben uitgevonden doorheen de tijd om creatiever te zijn. Als je wil dat de jurk zo gefotografeerd zal worden is het jullie taak om hem eventueel zo te hangen, zodat het jullie eigen ervaring is. Het is volgens mij niet aan de fotograaf om zijn eigen interpretatie aan de dag te geven en alles in scene te zetten. Maar de dag te beleven zoals hij zich natuurlijk ontwikkeld.

kennismakingsgesprek voor spontane beelden

Kennismakingsgesprek en planningsgesprek

Ik heb meestal twee gesprekken met mijn koppels. Het kennismakingsgesprek, en een drietal weken voor de trouw nog een gesprek om alles nog een keertje door nemen. Ze zijn belangrijk en essentieel om tot het fotograferen van echte momenten te kunnen komen. Goed fotograferen vergt tijd, en het koppel dient dat te begrijpen. Het is de bedoeling om uiteindelijk tot het mooi resultaat te komen waar we beiden van houden, en het geeft de fotograaf ook de toestemming om te kunnen doen wat nodig is om deze foto’s te kunnen maken. En om de koppels te laten kennismaken van wat er allemaal mogelijk is met huwelijksfotografie op hun mooiste dag.

Moment foto’s

Normaal gezien start ik met het tonen van een diashow. Zodat ze zich kunnen afzonderen en de foto’s rustig kunnen opnemen. En zo al een beetje mijn werk kunnen begrijpen. Via Zoom of Skype is dit niet zo gemakkelijk om te doen. Maar ook hier probeer ik eerst een diashow af te spelen om het kennismakingsgesprek te starten. Hierna vertel hoe belangrijk huwelijksfotografie is voor mij en hoe het zou kunnen zijn. Dit kan door bijvoorbeeld grappige momenten te tonen, en uit te leggen dat ik ze alleen maar kon vastleggen, omdat ik de toelating had gekregen om op dat moment daar te zijn. Je zou een diashow kunnen maken met voorbeeldfoto’s om deze situaties te tonen in het kennismakingsgesprek.

Vertrouwen is belangrijk

Het is belangrijk dat het koppel de fotograaf kan vertrouwen. Ook al er iets niet goed gebeurt, zal de fotograaf het vertrouwen moeten krijgen om het gebeuren weer te geven. Op het moment is het misschien tragisch, maar later is het misschien een moment waar ze graag naar terugkijken om uiteindelijk  uit te groeien tot de favoriete beelden van het koppel. De mooiste beelden zijn niet alleen foto’s van het mooie en het perfecte. Maar zeker ook van echte momenten.

2 types van huwelijksklanten

Er bestaan eigenijk twee types van huwelijksklanten. De klanten die echt van traditionele huwelijksfotografie houden. Foto’s die meestal mooi geposeerd zijn. Grotendeels zijn het in scene gezette foto’s of portretten die hun op een prachtige manier tonen hoe mooi ze zijn en hoeveel plezier ze hebben. Dat is wat ze willen van hun huwelijksfotograaf. Er zijn ook klanten die houden van veel interactie en echte authentieke momenten die niet gecontroleerd zijn. Er zijn waarschijnlijk meer klanten die houden van beauty omdat het meer traditioneel is.

Verhouding traditioneel vs. echte momenten

Het procent van mensen die houden van mooie traditionele huwelijksfotografie zal rond de 75% draaien. En een 25% die van echte momenten houden. Maar het is niet alles of niks. Soms is het ook een mix van hoeveel beauty ze willen versus hoeveel momenten ze willen. Veel klanten willen veel beauty foto’s of portretten. In deze moeilijken tijden zoals de pandemie kunnen we het ons als huwelijksfotograaf niet veroorloven om tijdens het kennismakingsgesprek te zeggen, dit is wat we doen. Ik doe alleen echte momenten, en als je er niet van houd kan je beter ergens anders heen gaan.

Het kennismakingsgesprek voor de wensen je koppel

Het kennismakingsgesprek is het ideaal moment om te weten te komen wat het verlangen is van het koppel. Waar ze zitten in de ballans tussen beauty en echte momenten. En probeer je werkmethode of werkwijze als fotograaf zo aan te passen aan de wensen van de klant. En op deze manier een andere fotograaf te zijn zodat je het beste werk voor je klant kan leveren. Daarom zijn de mails, communicatie en het kennismakingsgesprek zo belangrijk om te weten te komen wat de wensen je klanten zijn, en hoe je uw werk moet presenteren.

Hopen op de ideale match

Prijs je gelukkig als je tijdens het kennismakingsgesprek een koppel mag ontmoeten die werkelijk houden van ‘echte momenten’. Die een minimum tijd aan geposeerde portretten wil spenderen. En dat je de ideale klant zou hebben die zou passen bij jou manier van werken. Dan kan je er over praten, en zo je manier van werken proberen te versterken.

Plannen van het check-up gesprek

Na het kennismakingsgesprek volgt er dikwijls nog een gesprek om alles nog keer te overlopen. Dit check-up gesprek doe ik minimum 2 weken voor een huwelijk, en 1 week voor een familiesessie. Vroeg genoeg om nog iets te kunnen veranderen, maar niet te vroeg, zoals 4 weken, zodat ze niks meer zouden vergeten. Tussen het kennismakingsgesprek en de check-up communiceren we via e-mail. Omdat er zo veel tijd tussen zit is het goed om ze opnieuw te ontmoeten, en zo je beste werk voor hun te kunnen leveren. En voor hun een kans om van je service te kunnen genieten en over hun huwelijk te kunnen praten.

Herinneren aan de echte momenten

Het kennismakingsgesprek is het ideaal moment om de klant er aan te herinneren, of ze nog steeds achter het idee staan. Dat zij en hun familie je mogen negeren op de dag, niet hoven te lachen voor de camera. Dat ze niks speciaal voor je moeten doen. En dat ze zich altijd moeten herinneren om natuurlijk te zijn. Niet te denken aan fotografie, of zich af te vragen hoe ze er uit zien. Geniet van je dag en huwelijk. De fotograaf zal alle werk doen. Jullie doen het gemakkelijk werk, ik doe het harde werk en kijk voor het beste moment. Zorg alleen maar voor goede make-up en mooie kleren. Hopelijk kan je familie ook natuurlijk en relax zijn.

Alles in functie van het koppel

Alles wat we doen is om onze klanten te helpen en niet om prijswinnende foto’s te maken. Waarom vragen we tijdens het kennismakingsgesprek om natuurlijk te zijn? Omdat jullie er zo op je best uitzien en zodat we op dezelfde pagina zitten. Daarom overloop ik de hele tijdslijn en wat er zou kunnen gebeuren. Hebben ze gescheiden ouders of relaties waar ik meer over zou moeten weten, of speciale dingen? Ik wil weten hoe ze van de ene naar de andere plaats gaan. Ik zou misschien kunnen meerijden in de auto als je met je vader in de auto zit. Zodat ik alles kan plannen in het voordeel van de klanten zodat ze voelen dat er voor hun word gezorgd.

Neem de zorgen weg van je klanten

Neem de zorgen weg van je klanten tijdens het kennismakingsgesprek. Ze houden van echte momenten, maar willen er ook goed uitzien en willen ook familie foto’s. Hier denken ze altijd aan. Daarom zal je altijd moeten laten weten dat ze er goed zullen uitzien, in het beste licht. dat je familie foto’s gaat maken. En dat je heel veel foto’s gaat maken. Misschien willen ze wat foto’s van hun speciale auto. Zorg dat ze weten dat je ook hier aan zult denken en voor hun zult zorgen.

Klaar voor hun huwelijk

Na het kennismakingsgesprek en het check-up gesprek zou je als fotograaf een lijst moeten hebben met alle gegevens en mensen die je kan contacteren. Een overzicht van hun tijdslijn en volledig weten wat het koppel wenst. Zodat je klaar bent om hun huwelijk te fotograferen en aan hun kant staat om de foto’s te maken die ze zo graag wensen. Dit is de positie waar je zou moeten zijn voor het huwelijk. Deze manier van communiceren is niet gemakkelijke en we moeten het altijd oefenen en verbeteren.

Laat voorbeelden zien tijdens het kennismakingsgesprek

Je kan tijdens het kennismakingsgesprek voorbeelden laten zien. Kijk dit is hoe het er uit kan zien als ik kan meerijden in de auto. Of dit is een portret tijdens zonsondergang. Ik kan jullie niet garanderen dat het dezelfde foto zal zijn, omdat ik niet altijd dezelfde foto’s wil maken. Maar dit is wat ik in het verleden heb gedaan. Zodat ze verwachtingen hebben, en kunnen nadenken over het proces. Dit kan aanzien worden als een goede service voor je klanten. En kan je de toelating geven om risico’s te nemen en uit je comfort zone te fotograferen. Hetgeen noodzakelijk is om je kansen te verhogen om tot de beelden te kunnen komen die je klanten zullen verbazen.

Soms veranderen klanten van mening

Het kan zijn dat jullie tijdens het kennismakingsgesprek op dezelfde golflengte zitten. Maar dat ze plots kort voor het huwelijk gaan vragen om veel detailfoto’s. Of een lijst gaan maken met gewenste foto’s. Dan is het je taak om te vragen of ze er zeker van zijn. En dat je hierdoor tijd zal moeten wegnemen van de echte momenten fotografie. Meer van het èèn, zal onvermijdelijk ten koste gaan van het andere. Je kan het niet herdoen, daarom is het belangrijk om hier al op voorhand over te spreken tijdens het kennismakingsgesprek.

Waarom niet geposeerde foto’s?

In een huwelijksomgeving kan je op verschillende manieren fotograferen. Je kan je afvragen waarom we ons aan de regel moeten houden van geen instructies te geven, of dingen in scene te zetten. Het is een grijze zone, en ik weet het ook niet helemaal zeker. Maar voor mij is de echte wereld zoveel interessanter en het verrast mij meer dan wat ik mij op voorhand had ingebeeld in mijn hoofd. Ik wil niet dat de mensen later terugdenken aan hun beelden, en denken, dit was het idee van de fotograaf. Maar dat ze zich later herinneren hoe zij en hun kinderen echt waren. Zodat het hun verhaal is, en niet de valse realiteit van de fotograaf.

Share this story