Originele trouwfoto’s

Originele trouwfoto's 1

Fotobespreking met tips voor het maken van originele trouwfoto’s

Als huwelijksfotograaf geloof ik in het vastleggen van momenten die net zo uniek zijn als het liefdesverhaal zelf dat wordt gevierd en ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn werk te onderscheiden. Aan de hand van een bespreking en reconstructie van de bovenstaande foto probeer ik te achterhalen hoe ik in de toekomst meer persoonlijke, originele trouwfoto’s zou kunnen maken en hoop jullie met dit onderzoek ook enkele tips te kunnen meegeven

Match in heaven

De eerste keer dat het koppel en de fotograaf elkaar ontmoeten is dikwijls tijdens het kennismakingsgesprek. Dit is een belangrijke stap om te kijken of de stijl van het koppel en de fotograaf goed met elkaar overeenkomen. Is er een goed gevoel en wederzijds vertrouwen? Gaat de voorkeur uit naar spontane momenten of eerder naar geposeerde foto’s? Hoe is de bewerking van de foto’s? Is er voldoende vrijheid voor de fotograaf om creatief te kunnen werken? Als alles goed besproken is en beide partijen houden er een goed gevoel aan over dan kan de datum worden vastgelegd. Na het boeken is de volgende afspraak dikwijls een gesprek om het huwelijk samen te overlopen.

Originele trouwfoto's golden retriever hond met bruidspaar

Leer het verhaal kennen

Het verhaal in het maken van originele trouwfoto’s start dikwijls voordat de camera wordt opgepakt. Neem de tijd om het verhaal van het koppel te begrijpen. Wat maakt hun liefde zo uniek? Waar hebben ze hun eerste date gehad? Door de nuances van hun relatie te kennen, kun je de echte authentieke momenten vastleggen. Een geschikt moment hiervoor is het gesprek om samen het huwelijk te overlopen.

Overlopen van het huwelijk

Tijdens het gesprek in het overlopen van het huwelijk van Zoë en Kris kwam al snel hun grote liefde voor hun golden retriever hond ‘Sky’ naar boven. De huwelijksreportage was belangrijk. Maar het was ook hun grote wens om tijdens de huwelijksreportage ten minste 1 mooie foto te kunnen maken samen met hun geliefde viervoeter ‘Sky’. Ook tijdens de ceremonie in de tuin zou de hond getuige mogen zijn vanop de eerste rij.

Originele trouwfoto's golden retriever hond vuil aan halsband

Op zoek naar originele persoonlijke beelden

Na het overlopen van het verhaal van het koppel kwam ik beter voorbereid aan op de dag van het huwelijk. Tijdens het fotograferen van het huwelijk merkte ik op dat er verschillende foto’s van hun hond ‘Sky’ aanwezig waren en kreeg ik opnieuw de bevestiging van de belangrijkheid hiervan voor Zoë en Kris. Met deze gedachte in het achterhoofd fotografeerde ik het huwelijk verder, op zoek naar kansen die zich zouden kunnen voordoen om ook deze relatie te kunnen vastleggen in de huwelijksreportage.

Huwelijksreportage

Alles verliep vlot. Ook tijdens het loslaten van de hond uit zijn ren was de bruidegom gevolgd om enkele foto’s te kunnen maken. Het waren momenten, maar echt speciale foto’s waren er nog niet bij. Misschien zou ik meer geluk hebben tijdens de huwelijksreportage? Na de gebruikelijke koppel foto’s was er echter nog maar weinig tijd over om foto’s te maken samen met de hond. Snel, snel maakten we nog een korte wandeling. Maar i.p.v. mooi te poseren rolde ‘Sky’ zich in het zand waardoor hij van boven tot onder, bedolven onder het vuile zand tevoorschijn kwam voor de foto. Maar was het grappig moment sterk genoeg voor een originele foto?

Originele trouwfoto's hond op fotoshoot met koppel

Korte ceremonie

Om het huwelijk persoonlijker te kunnen vieren met dichte familie en vrienden hadden Zoë en Kris een kleine ceremonie gepland in de tuin. Het tuinhuis was hiervoor ingericht. Geen fancy locatie, gewoon bij gezellig hun thuis. De kabels van de geluidsinstallatie waren duidelijk zichtbaar achter het koppel en de zon scheen genadeloos hard. Het harde contrast veranderde de locatie in een nachtmerrie voor elke fotograaf. Sterk gevlekt, niet flatterend agressief licht. Als er vandaag iets geweldig fotografisch zou gaan gebeuren, dan zou het zeker hier niet zijn!

Originele trouwfoto's golden retriever hond tijdens buitenceremonie

Geen ideale omstandigheden

Nadat ik zowat alle hoeken van de ceremonie fotografisch had verkend bleek er uiteindelijk maar 1 standpunt te zijn van waaruit ik kon fotografen. Dit met de zon loodrecht achter het koppel. De toeschouwers probeerde ik vlug vlug te fotograferen als er even een kleine wolk het harde licht wat kwam verzachten. De hond mocht de ceremonie ook een tijdje bijwonen vanop de eerste rij. Die probeerde ik zo goed mogelijk te fotograferen. Inmiddels was hij echter terug naar zijn ren gebracht omdat hij anders te onrustig zou worden. Met mijn 35mm lens in de aanslag wachtte ik dan maar verder op mijn zorgvuldig gekozen plaats, jammer genoeg zonder de hond in buurt.

Blijf wachten met je camera in de aanslag

De ceremonie was bijna ten einde. Toen ‘Dries’ de broer van ‘Kris’ een cadeau overhandigde bleek het om een geschilderde versie te gaan van ‘Sky’, de hond. Dit verhoogde mijn aandacht. Met mijn camera in de aanslag wachtte ik op wat eventueel nog zou kunnen komen. Dit wat immers hun hond! In een gepersonaliseerd cadeau nog wel! In een fractie van een seconde zag ik de bruid het ontvangen cadeau uiteindelijk wegleggen.

Hou je focus

Mijn focus was klaar en ik drukte zo snel ik kon verschillende keren mijn sluiterknop in, in de hoop om het schilderij precies te kunnen framen voor de bruid zodat het leek alsof de bruid het hoofd van de hond zou hebben. Dat de uitdrukking van de bruidegom de humor in de foto versterkte en dat bij één van de drie gemaakte opnamen de framing precies juist zat, kan ik alleen maar de goden bedanken!

Voorbereiding

Zo zie je maar dat je de hoop, ondanks slechte lichtomstandigheden niet mag opgeven en paraat moet blijven met je camera op ooghoogte.. Met als resultaat een persoonlijk grappig tastbaar moment dat de vreugde en sfeer van deze bijzondere dag op een unieke manier weerspiegelt.

Originele trouwfoto's hond schilderij voor bruid