Maken van spontane trouwfoto’s

14 bruikbare tips voor spontane  trouwfoto’s.

Spontane trouwfoto's voorbereiding bruid huwelijk

1. Documentaire stijl versus portretten:

Spontane trouwfoto’s zijn alle foto’s en momenten op een huwelijk, buiten de portretten die zich op een spontane manier hebben voorgedaan. Het zijn echte niet geposeerde trouwfoto’s en ze zijn dus niet is scene gezet. Er wordt niet gevraag om iets te doen. Deze documentaire manier van fotograferen is 90% van mijn werk. En ik probeer op een de best mogelijke manier deze unieke onvoorspelbare momenten te documenteren. Dit omdat de werkelijkheid veel interessanter is dan de dingen die wij zelf verzinnen.

2. Creëer de juiste setting voor spontane trouwfoto’s

Ik zou als een vriend met camera willen zijn, en niet zoals de ingehuurde fotograaf. Dat is de manier waarop mensen ons toelaten op de dag zelf. Zo kan je fotograferen in de momenten en in de actie zelf. En niet van buiten naar de actie toe. Spontane trouwfoto’s worden niet gedreven door perfectie. Tijdens het intake gesprek is het belangrijk om te kijken of het koppel op dezelfde golflengte zit. Zodat je kan meegeven dat je een getuige van de realiteit bent en dus niet alleen van het mooie en perfecte. 

Koppel in bos bosgeving

3. Acties om emoties uit te lokken

Gedurende de dag ligt mijn focus op spontane trouwfoto’s. Tijdens het maken van portretten verandert dit. We geven instructies en begeleiden onze modellen als een regisseur wat ze moeten doen. Door acties en activiteiten stimuleren we de emoties die we willen zien. Acties kunnen deze emoties uitlokken. Je kan nu eenmaal niet vragen, ‘doe eens emotioneel’. Neem de rol van regisseur op en plaats je mensen in een scene om emoties in de vorm van spontane trouwfoto’ uit te lokken.

4. Fijne ervaring.

Ik creëer een beleving en ervaring zodat mensen kunnen terugkijken op een fijne ervaring waar ze een connectie hadden. Hopelijk vinden ze de foto’s goed, maar het is ook belangrijk dat de foto’s hun herinneren aan de goede beleving die ze hadden. Daarom doen ons uiterste best om het zo aangenaam mogelijk te maken voor hun.

5. Wij pakken niet goed op camera

We weten allemaal hoeveel mensen zich super ongemakkelijk voelen voor de camera. Met deze tips probeer ik het pijnlijke wat weg te nemen bij het maken van spontane trouwfoto’s En geef ik jullie hulpmiddelen om eender wie ontspannen voor de camera te fotograferen zodat ze een natuurlijke beleving kunnen ervaren met oprechte expressies en prachtige echte momenten met jou delen. Om zo te komen tot de niet geposeerde trouwfoto’s waar ze van houden.

6. Laat je koppels niet stilstaan

Beweging, connectie en emotie zijn goede dingen om aan te denken als je een portret maakt. De veelgebruikte pinguïn pose kan een startpunt zijn om je belichting goed te krijgen. Maar niemand gaat in het echte leven zo bij elkaar staan. Koppels voelen zich ongemakkelijk en stijf. Als je wil dat koppels meer intimiteit uitstralen moet je ze iets geven waar ze dat kunnen doen en waar ze samen een moment kunnen hebben. Je kan ze niet vragen, ‘doe eens intiem’. Geeft ze iets, dan gaan ze het ook geloven en dit komt ook terug in de foto’s.

Spontane trouwfoto's koppel danst

7. Loop met ze mee

Laat je koppels iets natuurlijk doen zoals hand in hand lopen. Loop achter een koppel op strand aan met je flip scherm van je camera uitgeklapt en je instelling op continue eye tracking, en loop achterwaarts mee met het koppel. Hou je camera vrij laag en ga in een swing naar boven. Hou ze horizontaal en recht tegenover u om de focus scherp te houden. Dit geeft zoveel mooie niet geposeerde foto’s en momenten tijdens het wandelen. Of we zouden een dronken wandeling kunnen doen, waarbij het koppel doet alsof ze arm in arm dronken wandelen.

8. De handen veranderen alles

De handen zijn het belangrijkste als het over het koppel gaat. Ze tonen energie en emotie. Ik ken niemand die emotie kan tonen als ze hun partner niet kunnen aanraken doordat  ze het bruidsboeket vasthouden. Daarom dat ik in het begin van de shoot ook vertel dat ze de handen constant op elkaars lichaam moeten hebben gedurende de shoot. Het maakt niet uit wat je doet, maar hou elkaar warm. Het verschil dat de handen in een foto kunnen geven is alles. Als de bruidegom zijn hand in zijn zak heeft lijkt het alsof hij niet zo opgaat in het moment.

niet geposeerde trouwfoto's koppel

9. Geen duckface

Bij het kussen vraag ik het koppel om de lippen niet te naar voor te tuiten. De lippen gaan dan naar elkaar toe maar niemand houdt van samengepakte lippen. Of ze maken een echte kus, en dat is nooit flatterend op foto. Daarom vraag ik om een bijna kus te geven, waarbij ze de lippen openhouden en ze elkaar bijna aanraken met de tanden. Dit zorgt ervoor dat ze de lippen niet tuiten en laat ze lachen op hetzelfde moment.

10. Niet geposeerde foto’s door tussenmomenten

We hebben de portretten met instructies. Maar we hebben ook de overgangen als we van plaats A naar plaats B gaan op een locatie. Dat is een tijd waar je op kan focussen en het kan mooie niet geposeerde foto’s opleveren. Blijf je camera hoog houden, hou je ogen gereed. voor de momenten dat ze hun schild neerlaten en er onverwachte momenten gebeuren. Je kan hier geen instructies voor geven. Het is het magische wat mensen in hun hebben. Hier is een voorbeeld, we hadden hun op de rots laten gaan, maar ze moesten er ook terug afkomen natuurlijk. Wat zoals je ziet mooie spontane trouwfoto’s kan opleveren.

spontane trouwfoto's Koppel meer Ebensee Oostenrijk

11. Superfeel voor spontane trouwfoto’s

Na het vertrekken van de startpositie is het de taak van het koppel en de fotograaf om de pose echt te doen lijken door instructies te geven. Een manier om het poseren en de chemie tussen een koppel naar een hoger niveau te tillen is Jesh De Rox met zijn levenswerk superfeel. Het zijn uitnodigingen om iets te voelen en ze zorgen er voor dat de koppels iets voelen, zonder dat ze zich geposeerd voelen. En als ze terugkijken op de beelden herinneren ze ook dat gevoel. Je kan de instructies eventueel demonstreren met een denkbeeldige partner zodat ze kunnen zien dat je u ongemakkelijk durft op te stellen.

12. Voorbeeld acties voor spontane trouwfoto’s

  1. Enkele voorbeelden van acties en superfeel zijn. Ga 2 meter uit elkaar staan en spin drie keer zo snel mogelijk rond. Waarbij je bij na de spins bij elke stop een ander lichaam deel van je partner kust.
  2. Laat het koppel om beurten fluisteringen uitwisselen, waarbij de partner telkens antwoord op ‘ik ben verliefd op je geworden omdat…’ Ga verder met ‘ik hou nog steeds van je omdat…’
  3. Wissel af met lopen, (dronken) wandelen, zitten, liggen, piggy bag, elkaar in en uit trekken, een heup check geven, enz…
Spontane trouwfoto's koppel

13.  Zet je niet onder druk

Tijdens een huwelijk of het maken van spontane trouwfoto’s zetten wij als fotograaf zoveel druk op onszelf dat we opgelucht zijn als de shoot gedaan is. Alsof er een gewicht op onze schouders lag. Oh, wij hebben niet genoeg tijd om portretten te maken, gaan we er wel genoeg hebben? Wat als andere fotografen kritiek op ons werk gaan geven? Of voelen we druk om voldoende variate te geven. Daardoor springen we van het ene moment naar het andere en gaan we de nadruk leggen op kwantiteit i.p.v. kwaliteit. We voelen ook altijd de druk om te zeggen wat ze moeten doen want wij zijn de professionals. En hierdoor mogen ze niet meer even stilstaan om hun eigen ding te doen.

Spontane trouwfoto's koppel intieme pose

14.  We hebben er maar 3 nodig.

Neem de tijd tijdens de photoshoot om even uit te blazen. Laten we even relaxen en dit in ons opnemen en op zoek gaan naar mooi licht en wat portretten maken. Ze hebben maar drie portretten nodig. Een in de omgeving waarbij het koppel klein in beeld word gebracht, eentje dichtbij om te tonen hoe ze er uit zien en hoe hun connectie is. En eentje met het bruidsboeket, in volledige lengte en waarbij ze naar de camera kijken. Dit zijn niet de typische spontane trouwfoto’s maar is het beeld voor oma op de schouw. We maken meer beelden, maar proberen er voor te zorgen dat we van elke een heel goede foto hebben.