Verjaardag fotoshoot

Verjaardag Marina

De 15de verjaardag van Marina in Italië is een verhaal waarvoor ik ver dien terug te gaan in de tijd. 10 jaar geleden om precies te zijn. Marina is het dochtertje van Irina. We hadden elkaar online leren kennen en hadden dezelfde interesse’s en humor. En het voelde na een tijdje aan alsof ik er een echte hartsvriendin had bijgekregen.

Vakantie in Spanje

Het leek ons dan ook een leuk idee om ook eens een keertje in het echt af te spreken om bij te praten. Irina ging dat jaar op vakantie in Spanje waar ze een appartementje huurde en ondertussen ook online kon werken. Ik stond dan ook met spanning te wachten in de straatjes van Spanje op het afgesproken tijdstip en adres. Toen ik Irina uiteindelijk zag met de frêle Marina aan haar hand in de straten van Spanje stond mijn hart zowat stil. Ze leken wel 2 engeltjes, en ze waren zo teder en mooi zoals alleen Russische meisjes mooi kunnen zijn.

Vakantie

Tijdens de vakantie diende Irina ook online te werken of opdrachten voor haar werk uit te voeren in de stad. Hierdoor gebeurde het regelmatig dat ik periodes alleen moest blijven met de kleine Marina die natuurlijk enkel Russisch sprak. De communicatie diende dus uitsluitend te gebeuren met gebaren. Ik had zelf nooit een dochtertje gehad en was dus wel onwennig maar op een of andere manier accepteerde ze mijn instructies met de glimlach.

Cartoons

De periodes dat Irina van huis was keken ik en Marina vooral naar de Spaanse cartoons op Tv. Het was grappig om te zien hoe Marina blijkbaar al tot 5 kon tellen in het Spaans, gewoon door zo veel te kijken naar de Spaanse cartoons. Hierbij steunend op mijn knie, met de andere hand op de grond, en met haar hoofd ondersteboven, of een andere gekke variatie hiervan. Of we gingen naar de nabijgelegen speeltuin. Ook hier verliep onze communicatie met alleen maar gebaren. Ondertussen had ze al lang mijn hart gestolen.

Stone-jumping

De weg naar het strand legden Irina en ik samen af met Marina tussen ons in. We hielden haar vast zodat ze al zwevend tussen ons in, van steen tot steen kon springen. Eenmaal op het strand aangekomen zag ik, soms een beetje ongerust, Marina als een kleine silhouet aan de horizon in hoge snelheid van speeltuig naar speeltuig rennen.

Belgische kust en Moskou

Onze volgende ontmoetingen voor haar 15de verjaardag zouden plaatsvinden in Belgie aan de Noordzee waar ik Marina bijna volledig in het zand had begraven. En in Moskou waar we een paar plaatselijke attracties bezochten. Het was koud in Moskou, ons leven ging verder en het zou misschien wel de laatste keer zijn dat we elkaar zouden ontmoeten.

Verjaardag cadeau Marina

Tot er plots de vraag kwam van Irina of ik geen weekend naar Italië wilden komen voor de verjaardag van Marina op 11 Maart? Het feit dat ik enkele maanden later in Italië zou zijn voor een workshop en het waarschijnlijk niet al te best weer zou zijn in deze periode van het jaar leek me dit eerst geen goed idee. We verplaatsten onze afspraak dan maar naar Mei. Maar Marina bleef ontgoocheld achter.

Marina, Marina, Marina

De herinneringen aan Marina bleven echter door mijn hoofd spelen. Hoe speciaal ons contact altijd was geweest. Hoe kon ik zo een meisje iets weigeren? Het was haar ultieme wens voor haar 15de verjaardag! Ze had mij sommige van de mooiste herinneringen bezorgd. Hoe ze bijvoorbeeld haar expressie in haar gezicht van de ene op de andere seconden kon veranderen van extreem smekend, met trillende gefronste lippen naar een stralend gezicht met een schattigheid waarbij ze elke puppy-dog voor cuteness uit het water zou blazen.

Verjaardag in Italië

Irina leefde nu samen met haar kinderen en huisdieren in een klein huisje in Italië. Tijdens onze geplande uitstapjes probeerde ik wat foto’s te maken van Marina voor de fotoshoot die ze had gevraagd voor haar verjaardag. Marina is een mooi meisje met heldere stralende ogen, een perfect slank figuur, een breekbare bleke huid en zou zo gemakkelijk kunnen doorgaan als een succesvol fotomodel.

Fotoshoot verjaardag

Toch besloot ik geen enkele instructie te geven voor haar kleding. In haar blauw gekleurde jeans kleding was haar slanke figuur niet goed zichtbaar op foto. Blauw is ook een kleur die ik normaal zo veel mogelijk wil vermijden voor de koude look dit het geeft in foto’s. Maar het waren de kleren waar Marina zich comfortabel in voelde. Ze wil helemaal geen model zijn. Op deze manier probeerde ik haar echte karakter vast te leggen voor haar verjaardag fotoshoot. Zoals ze is, met haar geliefde hond, genietend in de natuur.

Dolomieten en kust

Op haar verjaardag maakten we een uitstap naar de Dolomieten. De hond was hier de ster van de dag en niet weg te slaan uit het water. Een dag later was het weer van dat. Nu gingen naar de kust. Het leek wel een halve zeehond. Het weer was prachtig en we bleven tot zonsondergang om enkele mooie portretten te kunnen maken. En s’avonds aten we samen ijsjes en Italiaans voor haar verjaardag.

Dromen

Tijdens de shoot stel ik regelmatig wat vragen om zo wat spontane emoties te kunnen uitlokken. Op de vraag wat tot nu toe de mooiste dag ooit was geweest in haar leven die ze samen met haar familie was haar antwoord ‘waarschijnlijk die van vandaag’. Ze studeerde nu aan een kunstschool. Ooit wil ze hierbij dezelfde emoties teruggeven aan de mensen, dezelfde emotie die zij ooit had ervaren met het bekijken van de cartoons. Ook het lopen was ze niet verleerd, en ze is nu een getalenteerde loopster in de plaatselijke atletiekclub. In Mei zullen we elkaar opnieuw ontmoeten. Bedankt Irina en Marina voor dit prachtig, hartverscheurende, intens weekend.

Nick Drake

Als laatste wil ik nog de tekst meegeven van de muziek van Nick Drake die ik heb gebruikt voor de slideshow. Marina speelt ook guitar en de tekst lijkt te passen met de beelden van Marina.

Nick Drake – The Thoughts of Mary Jane

Who can know
The thoughts of Mary Jane
Why she flies
Or goes out in the rain
Where she’s been
And who she’s seen
In her journey to the stars

Who can know
The reason for her smile
What are her dreams
When they’ve journeyed for a mile
The way she sings
And her brightly colured rings
Make her princess of the sky

Who can know
What happens in her mind
Did she come
From a strange world
And leave her mind behind
Her long lost sighs
And her brightly coloured eyes
Tell her story to the wind

Who can know
The thoughts of Mary Jane
Why she flies
Or goes out in the rain
Where she’s been
And who she’s seen
In her journey to the stars