HEBBEN JULLIE NOG WAT VRAGEN?

VOOR HET INVULLEN VAN JULLIE VRAGENLIJST KAN HET HANDIG ZIJN OM EERST EVEN DEZE LIJST MET VEELVOORKOMENDE VRAGEN TE OVERLOPEN.

Reken op +- 1,5u fotograferen voor een fotoreportage. Probeeer het plannen van de huwelijksreportage bij volle zon (rond de middag) te vermijden. Het is zeker de moeite om een half uur voor zonsondergang even wat tijd vrij te maken voor een korte reportage in het mooiste licht.

De connectie, intimiteit en sfeer zullen nooit hetzelfde zijn als er toeschouwers bij zijn. Ook bruidskindjes kunnen daarom best op een ander tijdstip worden gefotografeerd.

Deze vraag of opdracht heb ik al een paar keer gekregen. Dit helaas met geen goede gevolgen. De foto’s dienen dikwijls gemaakt te worden op een fotografisch niet goede locatie. Niet comfortabele mensen voor een storende drukke achtergrond in slechte lichtomstandigheden. Er is ook extra assistentie nodig om de mensen aan te spreken om te vermijden dat ze langs mij door lopen tijdens het fotograferen. De spontane foto’s waar jullie zo van houden spelen zich ondertussen af op de achtergrond en worden allemaal gemist. Alsook het maken van detail foto’s van bv. de tafeldekking,, enz… Indien jullie dit toch graag hebben is het beter om een hobby fotograaf hier vast te pinnen en niet je fotograaf de vrijheid te ontnemen om die mooie beelden te maken waar jullie zo van houden.

Jullie krijgen de foto’s in hoogste resolutie zonder watermerk. Voor een volledige dag van 18u. zijn dat 650 foto’s.

De stijl van bewerken is een belangrijk onderdeel van mijn fotografie. Ik bewerk elke foto met zorg en detail om er voor te zorgen dat elk beeld tot zijn recht komt. Net zoals bij een gerenommeerd restaurant de losse ingrediënten niet te los te verkrijgen zijn, is het helaas ook niet mogelijk om de originele RAW-bestanden te ontvangen.

Van alle geleverde foto’s zijn kleurtemperatuur, belichting, contrast en uitsnede zorgvuldig gecorrigeerd en bewerkt. Grote storende dingen zijn verwijderd waar mogelijk. Statieven, geplaatst door een videograaf of voor een presentatie kunnen niet of niet zonder meerkost verwijderd worden. Ook lichaamsdelen of andere objecten kunnen niet van vorm of plaats veranderd worden. Het intekenen van een lopende dinosaurus met lichtgevend zwaard is natuurlijk geen enkel probleem 😉

Mijn leveringstijd is uitzonderlijk snel. Je mag er op rekenen dat de foto’s binnen een 2-3-tal weken klaar zullen zijn.

Er worden 3000 tot 5000 beelden gemaakt tijdens een huwelijk. Door het veranderen van mijn workflow verlies ik enorm veel tijd, waardoor ik de foto’s niet meer kan afleveren op het gewenste tijdstip. Hierdoor is het niet mogelijk om eerder foto’s door te sturen.

Ik heb een netwerk van bevriende fotografen waar ik op terugvallen om mij uit de nood te helpen indien nodig.

Het zou fijn zijn als jullie de fotograaf op de gastenlijst zette. Zo’n bijzondere dag als deze vraagt mijn volledige aandacht en toewijding. Bovendien is het moeilijk om een lunchpakket mee te brengen voor een volledige dag. Daarom is het fijn als voor de fotograaf eten op hetzelfde tijdstip wordt voorzien als voor de rest van de gasten. Op deze manier mis ik ook geen enkel moment dat in aanmerking komt om gefotografeerd te worden. (zie algemene voorwaarden)

Professoneel Canon materiaal (…). Zo werk ik momenteel met twee canon R5 bodies en met lichtgevoeige vaste pro-lenzen. Op de receptie en avondfeest gebruik ik radiogestuurde flitsen.

Ik probeer mij comfortabel maar stijlvol te kleden. Mooi gekleed voor het feest en niet opvallend, maar kledij die toch geschikt is om te vrij bewegen zodat ik de mogelijkheid heb om creatieve standpunten in te nemen tijdens het fotograferen.

Ja, hiervoor werk ik meestal samen met Floricolor of Dreamsbookpro. Maar een andere leverancier kan ook. Voor een professioneel album van 40 pagina’s mag je rekenen op een 500 euro.

Alle foto’s worden in kleur genomen, maar kunnen later eventueel worden omgezet naar zwart-wit. Een selectie van de foto’s zullen zowel in kleur als zwart-wit aan jullie bezorgd worden.

Zeker, het voordeel is dat jullie dan al wat kunnen wennen aan het fotograferen. We kunnen rustig werken op een mooie locatie in het mooiste licht bij zonsondergang. Deze foto’s kunnen jullie bijvoorbeeld gebruiken voor huwelijksuitnodigingen.

Om te vermijden dat andere mensen jullie datum overboeken is de datum pas definitief geboekt na het betalen van een voorschot. Zo zijn jullie zeker van jullie reseratie. Het voorschot is het bedag dat wordt aangerekend voor het vrij houden van jullie datum. (zie algemene voorwaarden), de rest van het bedrag dient pas betaald te worden bij het afhalen van de foto’s.

Het is mogelijk om een optie van 14 dagen te nemen op een datum. Bij een optie krijgen jullie een bericht als iemand anders jullie datum wil boeken zodat jullie als eerste kunnen beslissen. Een optie is dus geen boeking of garantie om een datum vast te houden. Jullie worden wel eerst geïnformeerd en krijgen hierdoor de kans om sneller te reageren.

Mijn stijl van fotograferen is een documentaire stijl. Mensen boeken mij als fotograaf omdat deze foto’s er spontaner en niet geposseerd uitzien. Alle momenten, verhalen en situaties die zich afspelen rondom het koppel worden gefotografeerd. Alsook de mensen die betrokken zijn in deze momenten. Alle belangrijke mensen komen dus zeker op een spontane manier in beeld. Indien echt alle mensen moeten gefotografeerd worden zal ik mijn focus dienen weg te halen van het fotograferen van deze momenten. En dreigen jullie niet meer de foto’s te krijgen waarvoor jullie mij geboekt hebben. Indien jullie foto’s willen van alle aanwezigen adviseer ik een photobooth of een extra fotograaf te overwegen.

Eens het huwelijkseizoen is gestart fotografeer ik bijna elke weekend 1 of 2 huwelijken. Het selecteren, bewerken van foto’s, aanmaken van albums en slideshows neemt een hele week in beslag waardoor er helaas geen tijd meer overblijft voor verre verplaatsingen. Hierdoor zou ik hopeloos achterlopen en kan ik mijn snelle levertijd niet meer waarmaken.

Heel fijn dat jullie entousiast zijn en meedenken om er het beste van te maken. Indien ik een lijste met foto’s dien af te werken zal ik mijn focus dienen te verleggen van alle unieke momenten, subtiele gevoelens en connecties die jullie huwelijk zo uniek maken. En eindigen jullie misschien met een reeks gevoelloos nagemaakte foto’s van andere fotografen. Dit is zowat het tevenovergestelde van de stijl waarvoor jullie uiteindelijk voor mij gekozen hebben.

Dat is heel lief. Een verplaatsig of meeting neemt al vlug een halve dat in beslag. Hierdoor kan ik maar 1 klant per dag ontvangen en is er geen tijd meer over om mijn huwelijken af te werken. Mijn materiaal en voorbeeld albums liggen ook thuis. Maar neem jullie kindjes gerust mee. Ze zijn meer dan welkom.

Spontaniteit en emotie komt door beweging. Als jullie er niet willen uitzien als een geposeerde barbiepop is het best om comfortabele schoenen te dragen tijdens de fotoreportage. Dit kunnen perfect sneakers zijn in dezelfde kleur als de jurk. De focus zal sowieso niet op de voeten liggen. Met comfortabele schoenen beperk je het risico om de shoot vroegtijdig te moeten afbreken omdat de bruid pijnlijke voeten heeft, of ze zich niet meer kan verplaatsen op het ruwe outdoor terrein.

Koppels hebben graag dat ik hun huwelijk fotografeer omdat ze van spontane foto’s houden. Gek genoeg krijg ik regelmatig de vraag om toch geforceerde foto’s te maken. Een fotoreportage is al moeilijk voor volwassenen. Kinderen vinden dit daarom meestal ook niet leuk, de druk is enorm, ze beginnen te huilen, nemen onnatuurlijke houdingen aan, enz.. De mooiste foto’s komen zelden van geforceerde momenten met een huilende baby op de arm. Iedereen die belangrijk is wordt voldoende gefotografeerd gedurende de dag. Wil je toch nog extra foto’s, las dan bv. speel moment in, of overleg met je fotograaf om je geliefde bruidskindjes op een minder camerabewuste manier te fotograferen dan tijdens een fotoshoot.

Het is altijd fijn als er eten wordt voorzien voor het creatieve team op een huwelijk. Een feestzaal is er zich echter meestal niet bewust van dat er niet gefotografeerd kan worden van het moment dat het eten wordt geserveerd, tot het ‘als allerlaatste geserveerde’ artiesten eten is geserveerd. Net op het moment dat alle gasten hebben gegeten, en de speeches of voordrachten beginnen, kan de fotograaf starten met zijn artiesten eten. Soms genoeg, maar even vaak ook niet. De grappige groepsfoto’s aan de tafels, serveren van eten, tafeldekking, spontane foto’s van het feest. Je fotograaf zit ondertussen noodgedwongen ‘duur betaald’ met zijn vingers te draaien in een apparte ruimte of aan een staantafeltje en vindt het jammer dat hij die beelden uiteindelijk niet zal kunnen afleveren.

Als jullie verder nog vragen hebben of als er iets niet duidelijk is, aarzel dan niet om contact op te te nemen.