Zoomlens of prime

Zoomlens of prime?

Een van de meeste gestelde vragen in fotografie en waarover heel wat discussies plaatsvinden tussen fotografen is welke lenzen nu het beste zijn. Zoomlenzen of prime? Het antwoord hierop is niet zo simpel omdat beiden systemen hun voor en nadelen hebben.

Veelgestelde vragen als beginnend huwelijksfotograaf

Toen ik mijn carrière als huwelijksfotograaf starte in 2007 waren er veel vragen die regelmatig terugkeerden. Zoals ga ik voor Canon of Nikon? Vraag ik aan mijn klanten of eten is inbegrepen voor de fotograaf?  Dien ik mijn prijs op mijn website te vermelden? En welke lenzen zijn beter?  zoomlenzen of prime lenzen? Vragen die ook nu nog blijven weerkeren. Daarom dat ik het tijd vond om er een blogpost van te maken. Ik ben ook benieuwd naar jullie reacties, die kan je achterlaten in de reacties sectie onderaan deze blog.

Zoomlens of prime? Er is geen goed of fout antwoord.

Zoom lens of prime lens. Er is geen goed antwoord, en mijn antwoord kan verschillend zijn met dat van jou. En mijn manier van werken kan verschillend zijn met die van iemand anders. En wat voor fotograaf A beter zal werken hoeft niet altijd te zeggen dat het beter gaat werken voor fotograaf B. Een zaak waar ik altijd de nadruk op wil leggen is dat we allemaal individuelen zijn. En we zouden er ons allemaal op moeten concentreren om een eigen unieke stijl te ontwikkelen.

Wat het beste werkt voor mij? Zoomlens of prime?

Omdat ik iets doe wil nog niet zeggen dat het de juiste of enige manier van werken is. Maar ik wil je wel graag over mijn ervaring vertellen en uitleggen wat het beste werkt voor mij. Dit wil alleen maar zeggen dat dit het beste werkt voor mij.

Verschil in scherpte

Er was in het verleden zeker een argument om te zeggen dat prime lenzen scherper zijn van zoomlenzen. Maar dat verschil is niet meer zo groot vandaag. Ik ga om deze reden vandaag dan ook niet inzoomen op 300% op beelden, om te kijken welke beelden scherper zijn. Omdat het verschil minimaal zal zijn.

Gebaseerd op mijn ervaring als huwelijksfotograaf

Alles waar ik hierover ga vertellen is in relatie tot huwelijksfotografie. En mijn ervaring is enkel gebaseerd op het fotograferen van een 25 tal huwelijk per jaar. En de voor en nadelen van zoomlens of prime kunnen dus verschillend zijn met bijvoorbeeld wild of natuurfotografie.

Zoomlenzen

Met zoomlenzen in je cameratas heb je meer brandpuntsafstanden of minder lenzen nodig. Dit is misschien wel het enigste voordeel, maar wel een groot voordeel. Het zal ook minder nodig zijn om van lens te verwisselen waardoor de kans op het missen van een foto kleiner zal worden. En het kan er voor zorgen dat je in plaats met twee verschillende camera’s met verschillende 2 brandpuntsafstanden met vaste lenzen, met een camera en een zoomlens kan werken. Hierdoor kan het lichter en comfortabeler werken zijn, zeker na een lange dag fotograferen.

Prime lenzen

Met een vaste lens kan je op een groter diafragma fotograferen. Dit natuurlijk een groot voordeel als je fotografeert in weinig licht. Of als je een achtergrond wil onscherp maken of een cool bokeh lens effect maken. Vaste lenzen zijn dikwijls kleiner en lichter. Al kan je zoals ik hierboven al aangaf meegeven dat 1 zoomlens verschillende prime lenzen kan vervangen. Prime lenzen zijn ook goedkoper.

Gebruikservaring met zoomlens of prime

Al deze voor een nadelen geven ons echter niet genoeg informatie om ons te vertellen welke lenzen te gebruiken omdat ze het niet over de gebruikservaring hebben. Hetgeen eigenlijk toch de voornaamste reden zou moeten zijn om een beslissing te maken tussen zoomlens of prime.

Eigen ervaring met zoomlens of prime voor huwelijken

In mijn meer dan 15 jarige carrière als huwelijksfotograaf fotografeerde ik bijna uitsluitend met zoomlenzen. Waarom zou ik ook veranderen? Met mijn canon 5D markI en maar 3 lenzen. Een 24-70mm F2.8 en de 70-200mm F2.8 en een 15-36mm F4.0 kon ik op zowat elke brandpuntsafstand fotograferen die je nodig zou hebben op een huwelijksdag. En vermits er twee op F2.8 waren kon ik op redelijk groot diafragma fotograferen. En ook de beeldkwaliteit die ik kreeg vanuit deze lenzen was geweldig.

Vaste lenzen in mijn fototas

Vroeger had ik ook steeds een paar vaste lenzen achter de hand in mijn cameratas. De 50mm F1.2, de 85mm f1.2 en de 35mm F1.4. Maar 90% van de foto’s die ik op een huwelijk nam werden in het verleden gemaakt met mijn zoomlenzen. En ik zag mijn keuze zoomlens of prime dan ook geen enkele reden om dit ooit te veranderen naar vaste lenzen.

Online lessen en workshops

Vanaf het jaar 2019 ben ik echter begonnen met workshops. En ben ik mensen volgen zoals two mann studios, Tyler Wirken. En zag ik mensen live aan het werk tijdens de Wolves workshops zoals Indian Earl, Lucas Piatek en Gabe Mcclintock. En deze mensen inspireerden mij om vaste lenzen te proberen. En niet zomaar een vaste lens, maar de 35mm en de 85mm. Het leek mij eerst wat gek omdat ik al fotografeerde op deze brandpuntsafstanden met zoomlenzen. Maar ik hield van hun benadering van huwelijk, dus besloot ik het om toch te proberen.

Combinatie van 35mm en 85mm vaste lenzen:

Door gebruik te maken van 2 camera’s bevestigd aan mijn moneymaker belt en voornamelijk mijn 35mm en 85mm lens geloofde ik dat ik een betere huwelijksfotograaf zou kunnen worden. Omdat deze lenzen mij meer zouden laten nadenken voor het maken van het shot. En wanneer je meer nadenkt gaan je beelden beter en beter worden. En het lijkt mij uiteindelijk logisch dat zoomlenzen mij een beetje luit maakten.

4 voornaamste redenen om te kiezen voor prime lenzen:

1. Zoomlenzen kunnen je een beetje lui maken

Als documentaire foto’s maakte op mijn huwelijken kon ik dat in het verleden gemakkelijk met mijn 70-200mm zoom lens. En zo op een comfortabele afstand blijven en inzoomen. Met vaste lenzen was dit niet meer mogelijk. En moest ik veel meer nadenken waar ik het beste kon gaan staan. En op welke positie om de foto te krijgen. En hoe meer ik dit deed, hoe meer het een gewoonte werd. Omdat ik deze brandpuntsafstanden bijna exclusief was gaan gebruiken. En alvorens ik mijn camera naar mijn oog bracht wist ik al waar ik moest gaan staan.

Niet geposeerde actie foto koppel

2. Betere momenten

Met mijn 35mm krijg ik betere momenten op foto en kan ik op een veel instinctievere manier werken. Als je met de 24-70mm lens je onderwerp benaderd kan de lens in of uitgezoomd staan. Je weet het niet op voorhand, dus je zult dat op voorhand moeten corrigeren alvorens je de foto neemt. En als je er zo over nadenkt heb je met zoomlenzen dus een extra stap nodig om over na te denken. Hetgeen je kan vertragen. En in documentaire fotografie waar emotie bestaat uit vloeiende bewegingen zou deze extra stap kunnen betekenen dat je het moment zal missen.

Intiem portret trouwkoppel

3. Ga dichtbij

Een andere reden waarvoor andere fotografen zoals Tyler Wirken over spraken om te kiezen voor vaste lenzen is om dichtbij te gaan. En ook dit was een game-changer voor mij. Ik kon natuurlijk ook dichtbij geraken met mijn 24-70mm. Maar ik deed het gewoon niet, omdat ik nog altijd de zoom optie had op lens. Maar eens als die optie werd weggenomen van mij had ik geen andere optie meer dan fysiek dichtbij gaan en het frame te vullen. En ik zag hierdoor grote vooruitgang in mijn werk.

4. Meer impact

Door de eigenschappen van een vaste lens zoals de canon 35mm F1.4 word je gedwongen om fysiek dichtbij te gaan en hierdoor gaan je foto’s meer emotie hebben. Hierdoor word de emotie bijna tastbaar. Zoals in in onderstaande foto’s kan zien. Op de eerste foto zie je een majestueuze leeuw. Doordat Kevin Richardson de leeuwen van heel dichtbij kon fotograferen via zijn go-pro hebben de foto’s zoveel meer impact dat je leeuwen bijna kan voelen op de tweede foto. Zo fotografeer ik met een vaste lens meer in het het huwelijk dan vanuit een afstand naar het huwelijk.

Zoomlens of prime Leeuw met zoomlens
Zoomlens-of-prime-leeuwen-met-prime

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Soms lijkt het alsof we in onze keuze zoomlens of prime ons nadeel zijn als we kiezen voor primes doordat we opties verliezen zoals Focal lengte. Maar in realiteit plaatsen we onszelf niet in een nadelige positie, want onze ervaring van fotograferen is er veel meer mee gediend. Al de fotografen die ik ken en volg fotograferen daarom ook met vaste lenzen. En zoals gezegd. Hier is een reden voor.

rijst-gooien-Sint-Kwintenskerk

Zoomlens of prime duo35mm en 85mm

Zo heb ik veel recent huwelijken gefotografeerd met een combinatie van mijn Ef 35mm F1.4 en mijn recente RF 85mm F1.2 lens. Ik nog steeds mijn 24-70mm F2.8, maar 90% van de foto’s die gedurende de dag zijn gefotografeerd zijn gemaakt met mijn combinatie van mijn 35mm en 85mm vaste lenzen. De 24-28mm gebruik ik vooral op dansvloer om nog dichter te kunnen geraken met nog meer groothoek dan mijn 35mm. En schakel ik ook over op een body, in plaats van 2 camera’s.

emotioneel moment bruid

Zoomlens of prime. Er is niks mis met zoomlenzen

Zoomlens of prime? Laat het mij nog een keertje zeggen. Er is niks mis met fotograferen met zoomlenzen. Iedereen heeft een andere ervaring. Maar ik heb zelf ervaren dat het gebruikt van vaste lenzen je fotografie kan verbeteren door de jaren. Zeker als het gaat om documentaire fotografie en compositie. En dat is de reden waarom ik fan ben van vaste lenzen.